Horloges

Bekijk hier de ruim 25 exclusieve horloges.

Horloges zijn uurwerken die op of aan personen gedragen worden, behalve de zogenaamde staande horloges. Horloges zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren, vormen en prijsklassen. Het horloge vormt een uitstekend geschenk voor een verjaardag, Moederdag, Vaderdag of kerst. 

Jaren geleden interesseerde de mens zich er niet voor om de tijd in precisie te weten. Men stond op als de zon opkwam en bij zonsondergang ging men weer slapen. Pas toen de handel in opkomst was ontstond bij mensen de behoefte om de tijd te weten. Onder meer zonnewijzers en zandlopers werden gebruikt om de tijd vast te stellen. In de vijftiende eeuw ontstond de behoefte aan een nauwkeurig uurwerk om op zee te kunnen navigeren. De breedtegraad kon vrij eenvoudig en betrouwbaar worden vastgesteld aan de hand van de hoogte van de sterren boven de horizon, maar de lengtegraad kon alleen worden bepaald door lokale tijden met elkaar te vergelijken. Een nauwkeurig uurwerk vormde een belangrijk navigatie-instrument en mocht niet gevoelig zijn voor de schommelingen van het schip. 

De Duitser Peter Henlein ontwikkelde aan het begin van de zestiende eeuw draagbare klokken met een veermechanisme. Zijn klokken worden gezien als de eerste horloges en werden gedragen aan de riem of met een ketting om de nek. De horloges waren alleen voorzien van een uurwerk, het mechanisme was nog te onnauwkeurig voor een minutenwijzer. De horloges ondervonden namelijk wrijving door de gebrekkige wijze waarop onder meer de tandwielen van de horloges waren  afgewerkt. 

De Zwitsers Zech en Gruet ontwikkelden in 1525 de 'snek', een mechanisme dat grote weerstand leverde wanneer de veer strak opgewonden was. Terwijl de veer afliep draaide het mechanisme mee, waardoor de weerstand afnam en het tijdmechanisme gelijk bleef. Horloges werden apparaten waarop de tijd echt kon worden aangeduid. Rond 1550 werden er opnieuw verbetering aangebracht aan de horloges; er werden schroeven gebruikt en de tandwielen van de horloges werden van koper gemaakt. Koper kon gemakkelijker worden bewerkt dan ijzer, waardoor de tandwielen van de horloges fijner konden worden bewerkt. Er verschenen zo nu en dan horloges met een minutenwijzer. De Nederlander Huygens en de Engelsman Hooke kwamen individueel op hetzelfde idee en ontwikkelden een constructie waarbij de veer een balanswiel heen en weer liet draaien. Het was de aanzet tot de ontwikkeling van het zakhorloge. Het polshorloge werd aan het einde van de negentiende eeuw uitgevonden door Patek Philippe. 

De horloges uit de negentiende eeuw wijken niet veel af van de mechanische horloges die anno 2011 worden ontwikkeld. De eerste grote verandering vond plaats halverwege de twintigste eeuw. Rond 1950 werd een elektrisch horloge ontwikkeld. De horloges waren niet langer voorzien van een veer, maar van een batterij om het mechanisme te voorzien van de kracht om de wijzers rond te laten draaien. In de jaren '60 werden de eerste kwartshorloges geproduceerd, deze maakten gebruik van een oscillerend kwartskristal als tijdgever. In de jaren '70 werd het digitale horloge geïntroduceerd. De digitale horloges toonden de tijd in cijfers.  

Bij Art Deco Webwinkel ben u aan het juiste adres voor de mooiste horloges. In onze webwinkel vindt u horloges van verschillende materialen en in diverse stijlen en prijsklassen. Zo vindt u in ons assortiment horloges met strakke en sierlijke lijnen, met een rond, vierkant en rechthoekig klokje en met een lederen of metalen band.