De naam "De blauwe Deel"

4 mei 2024 16:00
Menig bezoeker heeft door de jaren heen al gevraagd: Hoe komen jullie toch aan de naam van De blauwe Deel? Ja, ja, het is echt niet zomaar een naam, over de keuze is goed nagedacht. We gaan het uitleggen!

De blauwe Deel bestaat sinds het jaar 2000. In de oude boerderij uit 1793 werden destijds de deuren geopend om unieke Art Nouveau en Art Deco artikelen aan te bieden. De Deel (waar vroeger de koeien stonden) werd prachtig ingericht om meubels, lampen en bijzondere voorwerpen te kunnen laten zien. De boerderij werd geverfd in een diepblauwe/paarse kleur. Dus meteen al de eerste verklaring van de naam!

Voordat De blauwe Deel bestond, hing in het huis al jaren een Litho van de graficus Gert Strengholt, waarop een verbouwing van een huis is te zien. Blauwe houten planken (delen) staan tegen een schutting waarachter een schuur opduikt. Dit kunstwerk symboliseert de intensiteit van een jarenlange verbouwing. Een oude boerderij als bouwval kopen is niet niks.... Voordat het woonhuis bewoonbaar was en de Deel als expositie ruimte beschikbaar kwam, gingen er jaren overheen. Restaureren kost tijd en energie. Het resultaat mag er echter zijn!

De derde verklaring van de naam De blauwe Deel is Het blauwe (aan)deel van de glasfabriek in Leerdam. In de jaren 20 van de vorige eeuw (tijdens de hoogtijdagen van het Art Deco glas) kon men aandelen kopen. En ja De blauwe Deel is in het bezit van een blauw aandeel. Een mooie herinnering aan de kunstwerken van weleer.

Kom gerust eens kijken op De blauwe Deel. Een Eldorado op het gebied van Art Nouveau en Art Deco!

Hoogeind 36
4143 LZ Leerdam

U reist over de slingerende weg van Hoogeind en ziet dan opeens de markanteĀ  (paars)blauw geverfde boerderij. Rijd gerust over de brug geflankeerd door het smeedijzeren blauwe hek waarop twee grote Art Nouveau bloemlampen zijn te zien. Dan rijdt u over het erf met grind langs de oude schapenschuur (waarin kantoren). Vervolgens komt u bij de imposante oude wagenloods waar de showroom is gevestigd. Op het eigen terrein zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar.

Welkom!